Biserica Ortodoxa Romana Sfintii Imparati Constantin si Elena

View Original

Școala Duminicală

Duminică 14 Aprilie la Școala Duminicală am vorbit despre tradiții și obiceiuri în Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor.

Pentru a simți bucuria pascală trebuie să ne pregătim în această săptămână atât sufletul cât și trupul, înăsprind postul pe cât ne stă în putință, măcar în aceste ultime zile, care sunt și cele mai importante din post. După cum spune Sfântul Ioan Gură de aur, bucuria lui Dumnezeu se revarsă și peste cel care a venit abia în ceasul al unsprezecelea ca și peste cel care a venit încă din ceasul întâi la Hristos.

În această săptămână, dacă nu putem posti, este bine să ne rugăm mai mult. Dacă nu putem să ne rugăm, să fim mai buni, mai iubitori, mai iertători și mai îngăduitori unii cu alții.

În ziua Învierii să ne luminăm cu prăznuirea și unii pe alții să ne îmbrățișăm și să le zicem frați și celor ce ne urăsc și să strigăm: "Hristos a înviat din morți cu moartea pe moarte călcând și celor din morminte viață dăruindu-le“.

Am vorbit și despre rugăciunile speciale numite Denii din săptămâna Patimilor, am mai vorbit despre simbolistica ouălor de Paști. Am menționat legenda creștină cu Maica Domnului, care venise să-și plângă fiul răstignit și a așezat coșul cu ouă lângă cruce iar acestea s-au înroșit de la sângele care picura din rănile lui Iisus.

Ciocnitul ouălor semnifică sacrificiul divinității, iar în timpul ciocnitului se rostește “Hristos a înviat!“, la care se răspunde “Adevărat a înviat!“.

Am vorbit și despre obiceiul “udatului“, care este preluat în Ardeal de la comunitatea maghiară și se practică a doua zi de Paști. Fetele sunt stropite ca să rămână frumoase tot anul, dar atenție, acestea la rândul lor TREBUIE să cinstească udătorul cu daruri pentru a rămâne frumoase tot anul 😊.

Vă doresc un Paște luminat cu pace și iubire în suflete. Hristos va învia! ❤️.

Loredana Ghira – Instructor Tradiții și Obiceiuri Românești