Biserica Ortodoxa Romana Sfintii Imparati Constantin si Elena

View Original

Școala Duminicală

La Mulți Ani și un An Nou fericit!

Duminica 12 Ianuarie, la Ora de Tradiții, am avut o surpriză plăcută. Am avut un urător, care potrivit tradițiilor românești, este aducător de prosperitate, sănătate și belșug în noul an.

Mulțumim domnului Ion Dumitrescu pentru urătura de An Nou. Așa am aflat cum se merge la urat cu Sorcova, unul dintre cele mai vechi obiceiuri care anunță sosirea Noului An, și Plugușorul, Capra, Ursul și Buhaiul.

Am plătit urâtorul cu nuci. Ne-am amintit cum spargem nuci în palme, am reușit să mâncăm miez de nucă 😊.

În a doua parte a orei am vorbit despre Botezul Domnului, sărbătoare cunoscută în popor sub denumirea de Bobotează.

Mântuitorul nostru Iisus Hristos a fost botezat în râul Iordan de către Sfântul Ioan Botezătorul, și Duhul lui Dumnezeu s-a coborât în chip de porumbel și a stat peste el, iar Tatăl a mărturisit: „Acesta este fiul meu cel iubit, întru care am binevoit!” - Matei 3:17

De Bobotează se săvârșește Sfințirea apei, Agheasma Mare, în amintirea Botezului Domnului. Această apă are puteri miraculoase și nu se strica niciodată. Am dovedit acest lucru cu trei sticle de Agheasmă din ani diferiți (2016, 2017 și 2020), apa este neschimbată, perfect clară, fără impurități!

De Bobotează preotul merge în casele enoriașilor și stropește cu Agheasmă, obicei păstrat cu sfințenie din generație în generație. Aceasta apă sfințită are putere curățitoare și sfințitoare a harului Dumnezeiesc și aduce Binecuvântarea lui Dumnezeu peste casa creștinului.

La vizita de Bobotează este bine să avem pe masă o lumânare aprinsă, o icoană și un vas curat cu apă.

În încheiere copiii au desenat Scena Botezului Domnului.

Loredana Ghira – Instructor Tradiții și Obiceiuri Românești