Ce e diferit la o Biserică românească în SUA?
Realitățile Bisericii Ortodoxe Române „Sfinții Împărați Constantin și Elena” în SUA sunt urmatoarele:
Prima realitate a bisericii noastre este aceea că aici este o Biserică Creștin-Ortodoxă. Aici este locul în care ne închinăm și ne rugăm, participăm la slujbe, aprindem o lumânare pentru cei vii și cei trecuți la Domnul, facem parastase și scriem pomelnice.
A doua realitate este aceea că din punct de vedere financiar biserica noastră este finanțată diferit de biserica tradițională din România pentru că biserica noastră este autofinanțată. Veniturile bisericii provin în proporție de peste 98% din donațiile noastre. Noi nu primim niciun ajutor material de la statul român și rar primim câte un cec simbolic de la vreo organizație americană. Deși orice ajutor este primit cu brațele deschise, noi credem că este o binecuvântare faptul că avem potențialul să ne putem susține financiar doar prin contribuțiile noastre.
A treia realitate este că suntem o biserică românească pe teritoriul american. Primul aspect al acestei realități este că din punct de vedere legal biserica noastră este înregistrată ca organizație tax-exempt non-profit public charity 501c(3) (așa cum sunt înregistrate toate bisericile de care știm noi). Aceasta înseamnă că trebuie să respectăm toate legile care guvernează organizațiile non-profit americane. De aceea, de exemplu, avem Consiliu Parohial responsabil pentru administrația bisericii și de aceea anumite donații ale dumneavoastră către biserică se pot califica în categoria tax-deductible. Menționăm aici că membrii mireni ai Consiliul Parohial sunt voluntari, ei nu sunt remunerați și nu beneficiază de niciun privilegiu pentru activitatea pe care o desfășoară în slujba bisericii și a comunității. Așa credem noi că e firesc să fie într-o biserică ortodoxă românească pe teritoriul american. Al doilea aspect este că biserica noastră a căpătat în timp și o dimensiune culturală și socială, fiind centrul comunității creștin-ortodoxe românești din această zonă geografică. Proprietatea bisericii este așadar locul în care noi românii ne întâlnim și pentru a ne continua menținerea identității naționale. De aceea organizăm evenimente care pe de o parte ajută la strângerea de fonduri pentru biserică și pe de altă parte satisfac nevoile culturale și sociale ale comunității.