Biserica Ortodoxa Romana Sfintii Imparati Constantin si Elena

View Original

„Bucură-te ceea ce ești plină de har, Mărie, Domnul este cu tine.” - Salutul Arhanghelului Gabriel

Frați creștini.

Astăzi a început Postul Adormirii Maicii Domnului, sau Postul Sfintei Mării.

Timp de două săptămâni, toată suflarea ortodoxă este chemată să se pregătească pentru praznicul Adormirii Maicii Domnului prin post și rugăciune mai intensă.

Postim înaintea acestui mare praznic când Sfinții Apostoli și ucenicii Domnului Iisus Hristos au sărutat cu pioșenie și cu multă durere fruntea și mâna Maicii Domnului înainte să fie așezată în mormânt. Postim datorită faptului că însăși Maica Domnului a postit și s-a rugat constant timp de două săptămâni înainte să-și încredințeze sufletul Fiului său Cel Unul născut, Domnului nostru Iisus Hristos.

Maica Domnului, ca multe alte femei sfinte sau bărbați sfinți, și-a prevestit sfârșitul acestei vieți pământești. Sfântul Eusebiu de Cezareea afirmă că Maica Domnului nu a murit de o degradare fizică ci a murit din dragoste pentru toți cei care îl iubeau pe prea-iubitul său Fiu, Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Tot Eusebiu de Cezareea afirmă că dorul și nerăbdarea Maicii Domnului de a se reîntâlni cu Fiul său prea iubit au condus la adormirea pământească și învierea Maicii Domnului în Împărăția lui Dumnezeu. Deci Sfântul Eusebiu susține ca și cauză a adormirii Maicii Domnului sentimentul arzând al dragostei după Fiul său.

După Pogorârea Duhului Sfânt la Cinzecime, Maica Domnului se mută în Efes, un oraș din Asia Mică, unde trăiește doar cu gândul la Fiul său și mereu dispusă să ajute pe Sfinții Apostoli la propovăduirea Sfintei Evanghelii.

Cronica lui Eusebiu de Cezareea menționează că Maica Domnului ar fi murit în anul 48 DH. Potrivit Sfântului Clement de Alexandria, Maica Domnului ar fi murit în anul 45 DH. Cert este faptul că Maica Domnului a adormit în ziua de 15 August când și noi după 2,000 de ani prăznuim acest moment istoric al reuniunii în ceruri a Maicii Domnului cu iubitul său Fiu.

Ținând cont că Maica Domnului a născut pe Mântuitorul Iisus Hristos la vârsta de 15 ani și apoi a mai trăit 48 de ani, tragem concluzia că Maica Domnului avea vârsta de 63 de ani, ori în jurul vârstei de 60 de ani potrivit Sfântului Clement.

Cum am spus, Postul Adormirii Maicii Domnului îl ținem ca și imitatori ai Maicii Domnului care a postit timp de două săptămâni înaintea adormirii sfinției sale. Având în vedere că în comunitatea și în biserica noastră avem și Creștini Ortodocși din Republica Moldova ce urmează calendarul vechi, postul pentru aceștia va începe pe data de 14 August și se va încheia pe data de 28 August. Fiecare este îndemnat să postească cele două săptămâni după tradiția familiei fiecăruia.

Nu suntem chemați doar la postirea de alimente ci și la sporirea rugăciunii și a faptelor cele bune. Avem dezlegare la pește în ziua de 6 August (Schimbarea la față). Postul Sfintei Mării nu trebuie nicidecum privit ca o povară pentru un Creștin Ortodox, nici un Post nu trebuie privit cu tristețe sau ca o povară, conștienți fiind că postul este ca o lumină ce ne conduce la un eveniment major din viața noastră duhovnicească sau un eveniment major din istoria universală a omenirii.

Postul Maicii Domnului, pe vremea când eram în România, îl găseam mult mai ușor de ținut, având în vedere că pica în plin sezon al legumelor și fructelor. Nu aș vrea să fiu un nostalgic, însă îmi amintesc cu câtă bucurie și nerăbdare gustam din pârga anului prima salată din propria gradină, ce gust unic aveau acele legume pe care le vedem crescând de la floare până când dădeau în pârg și ajungeau pe masa noastră. Parca și omenirea era mai sănătoasă fizic decât astăzi când avem acces la legume și fructe proaspete 365 de zile din an, însă doar Dumnezeu mai știe ce factori nutrienți mai conțin ele.

Doresc să vă reamintesc că Sâmbăta aceasta avem slujbă în sobor de trei preoți pentru sănătatea noastră sufletească și trupească. Atunci ne vom ruga pentru cei prezenți și pentru cei ce nu se pot deplasa la Sfânta Biserică pentru a fi unși cu untdelemn sfințit. Avem și noi în parohia noastră câteva cazuri de persoane care, din cauza condiției fizice, nu se pot deplasa să beneficieze de aceasta slujbă, deci să ne rugăm împreună pentru aceștia ca Bunul și Milostivul Dumnezeu să îi mângâie cu razele tămăduirii.

Vă doresc să petreceți acest post în liniște și rugăciune spornică. Dacă vor veni asupra noastră ispite să nu alergăm din calea lor, ci să le înfruntăm așa cum vor veni ele asupra-ne, să luam exemplul pe care l-am oferit Duminică la cuvântul de învățătură, exemplul zimbrului care aleargă în calea furtunii să o înfrunte și niciodată nu aleargă de furtună.

Dumnezeu să ne ajute fiecăruia să trecem această perioadă de două săptămâni în spor duhovnicesc.

Părintele George Acsente.