Biserica Ortodoxa Romana Sfintii Imparati Constantin si Elena

View Original

"Mâncarea este din instinctul de supraviețuire, postirea este din voință" - Părintele Ilie Cleopa.

Iubiți frați și surori în Domnul nostru Iisus Hristos,

Vinerea aceasta, 15 Noiembrie, intrăm în perioada de pregătire duhovnicească pentru praznicul Nașterii Domnului (Postul Crăciunului).

Postul acesta, spre deosebire de Postul Paștelui, este unul blând, ușor și de bucurie, datorită faptului că la încheierea lui ne așteaptă Dumnezeu cu brațele deschise pentru a ne dărui cel mai prețios cadou, pe Domnul nostru Iisus Hristos, care se va naște în peștera din Bethleem spre mântuirea noastră.

Prin post blând înțelegem că restricția alimentară la care suntem chemați este una moderată, având în vedere că putem consuma pește, vin și untdelemn aproape în fiecare sâmbătă, duminică și în zilele de praznic cu cruce roșie cum ar fi ziua de 21 Noiembrie (Intrarea în Biserică a Maicii Domnului) sau ziua de 6 Decembrie (Sfântul Ierarh Nicolae).

Postul Crăciunului se întinde pe o perioadă de 40 de zile, simbolizând cele două perioade de 40 de zile de postire ale profetului Moise, premergătoare primirii din partea lui Iahve (Dumnezeu) a Tablelor Legii Vechiului Testament.

La fel cum cele 40 de zile de postire ale profetului Moise au fost răsplătite de Dumnezeu cu darul legii vechi, asemenea și noi știm că după 40 de zile de postire vom primi tot de la Dumnezeu bucuria Darului trimis în lume din Născătoarea de Dumnezeu acum două mii de ani în Bethleemul Iudeii.

Simbolistica Postului Crăciunului o găsim atât în Vechiul Testament la Moise, cât și în Noul Testament prin persoana Domnului Iisus Hristos care a postit timp de 40 de zile imediat după Botez, în pustiul Carantania. Acolo Hristos (Omul) s-a nevoit prin postire pentru a ne arăta tuturor dihotomia ființei Sale. Hristos se nevoiește prin postire cu trupul cel împrumutat din Fecioara Maria, astfel permițând Dumnezeu Tatăl să fie Fiul ispitit în trup și să biruiască ispita diavolului.

Prin biruința tentației (omului) Hristos, Dumnezeu ne transmite tuturor că și noi putem fi purificați și putem fi biruitori prin postire, fiind purtători de același trup precum și Hristos, având aceleași instincte și nevoi precum a avut și El.

Postul Crăciunului este un post al bucuriei pentru că spre deosebire de Postul Paștelui sau al Adormirii Maicii Domnului ori al Sfinților Apostoli, la sfârșitul celor 40 de zile de postire ne așteaptă praznicul bucuriei Nașterii Domnului, spre deosebire de celelalte care culminează dramatic cu moartea personajelor sau Învierea Domnului.

Fiind un post mai permisiv alimentației, el este concentrat mai mult pe înălțarea spirituală a noastră. Prin conștientizarea importanței venirii în lume a Domnului Iisus Hristos, suntem chemați să observăm zorii speranței noastre de mântuire, mântuire care nu ar fi fost posibilă fără întruparea Domnului.

Cum am spus în ultimele două predici duminicale și probabil că voi continua să menționez în perioada aceasta, noi suntem chemați să ne manifestăm dărnicia noastră pentru a fi imitatori ai darnicului Dumnezeu ce și-a sacrificat pe unicul Său Fiu pentru ca noi să fim capabili să moștenim viața veșnică, pierdută prin nepostire și neascultare de către strămoșii noștri părinți Adam și Eva.

Mă rog Bunului Dumnezeu ca fiecare creștin să primească această perioadă de postire cu o inimă plină de optimism și cu nădejde, căci marele praznic al Nașterii Domnului ne va aduce pace sufletească.

Părintele George.