Conferința anuală preoțească din Phoenix, Arizona
Frați Creștini,
Ca și în alte domenii de activitate, și în slujirea preoțească poate interveni la un oarecare moment rutina și plafonarea. De aceea, preoții sunt chemați periodic în conferințe pentru a avea parte de o educație continuă.
La o astfel de conferință anuală au fost chemați preoții Episcopiei Ortodoxe Române din America, părtașă fiind și parohia noastră, în perioada 11 - 15 Februarie în Phoenix, Arizona.
Timp de cinci zile, bucuria reîntâlnirii cu frații preoți a fost desăvârșită prin diverse prezentări făcute fie de clerici, fie de mireni (laici) profesioniști în diverse domenii aplicabile și benefice și în viața pastorală a preoților.
Împărțiți în grupuri de lucru, preoții au discutat pe marginea articolului teologic scris de preotul Thomas Hopko, fost profesor la Facultatea de Teologie "Sfântul Vladimir" din New York. Articolul, pe care vi-l recomand să-l citiți la http://holytrinity-oca.org/wp-content/uploads/2013/05/Orthodox-Parish-in-North-America-Hopko.pdf prezintă atât necesitatea focalizării preoților pe viața liturgică și centralizarea imaginii Mântuitorului Iisus Hristos în toată viața unei parohii cât și păstrarea imaginii imaculate a Bisericii ce se cere a rămâne veșnic una "Sfântă și Sobornicească".
Nu întâmplător s-a ales acest articol al părintelui Thomas Hopko pentru a fi dezbătut la o conferință a preoților majoritari de etnie română. Observăm cu toții, preoți și în mod special mireni mai profunzi și dedicați vieții spirituale, cum trebuie să pendulăm fiecare între viața liturgică și numeroasele evenimente sociale ce au loc în comunitățile noastre creștine. Observăm cum sfintele biserici devin din ce în ce mai dependente de evenimentele sociale pentru a putea subzista, observăm cum credincioșii parohiilor noastre au tendința să contribuie mai substanțial la bugetul bisericii prin achiziția mâncărurilor la mesele duminicale ori la festivaluri, făcând aceasta în defavoarea pledge-urilor (făgăduințe de contribuții). Aici este o adevărată măiestrie a preoților în a convinge credincioșii prin argumente scripturistice și teologice faptul că aceste contribuții la evenimentele sociale sunt binevenite însă ele, fiind oferite în schimbul unui serviciu ori beneficiu, nu au aceeași valoare și impact asupra omului cum ar fi un pledge din care nu rezultă decât buna funcționare a bisericii și ajutorarea sărmanilor. Foarte multe biserici au de suferit pentru că imaginea Domnului Iisus Hristos nu mai este una centrală și călăuzitoare în viața misionară de zi cu zi a unei parohii. Credincioșii condiționează de cele mai multe ori contribuția lor cu un oarecare beneficiu lumesc și efemer, folositor doar temporar în scurtul jurnal al fiecăruia din această viață, pe când teologia creștină ne învață că beneficiul contribuției materiale către Biserica este unul veșnic ce va lumina calea sufletului către Patria Cerească.
Un alt seminar extrem de folositor de la această conferință a fost prezentat de către un psiholog calificat în "prevenirea sinuciderii". Poate avea o rezonanță bizară în urechile multora acest subiect, poate încă fi considerat un subiect bun de abordat doar în șoaptă, însă el face parte din viața reală și trebuie abordat corespunzător și profesionist de către noi preoții.
În școala românească de teologie nu am avut în programa școlară un astfel de subiect tocmai datorită faptului că în mentalitatea secolului trecut era de preferat să se vorbească în șoaptă despre acest subiect. Astăzi însă provocările unui preot sunt mult mai complexe iar răspunsurile la provocări trebuie să fie extrem de bine documentate și profesioniste atunci când ești implicat într-un astfel de caz.
Vă veți întreba "cât de frecvent se întâmplă un astfel de caz în viața unui preot”? Răspunsul este “nu în fiecare zi, dar destul de des pentru a fi educat suficient". Statistica spune că în Statele Unite sunt înregistrate anual aproximativ cinci milioane de cazuri de persoane cu gânduri sinucigașe. Dintre acestea, două milioane ajung să recurgă la un gest sinucigaș și dintre acestea, patruzeci de mii ajung să sfârșească viața prin sinucidere.
Problema sinuciderii, înainte să ajungă o problemă medicală, are în cele mai multe cazuri o soluție spirituală. Multe dintre cazuri apelează la preot/pastor în încercarea disperată de a găsi un răspuns valurilor de probleme ce năvălesc în minte. Orice răspuns verbal dar mai ales scris trebuie tratat cu maximă responsabilitate. Un sfat oferit amator ori neautorizat, poate deveni sfârșitul misiunii pastorale a preotului, privarea lui de libertate pentru mulți ani și în cazuri extreme poate cauza sfârșitul vieții persoanei care se confruntă cu gânduri sinucigașe.
Diminuarea numărului celor cinci milioane de persoane cu gânduri sinucigașe la mai puțin de jumătate a celor care pun în aplicare un astfel de plan se datorează uimitor de mult chibzuinței și dibăciei preoților/pastorilor. Reducerea de la două milioane la patruzeci de mii de cazuri pierdute este în mare parte meritul medicinei deoarece în momentul recurgerii la un plan de sinucidere, persoana respectivă devine un caz luat în evidență de autorități și atunci medicina joacă cel mai important rol. Până atunci, preoții/pastorii au un spectru foarte larg de muncă cu cei care trăiesc cu apăsarea gândurilor sinucigașe.
Din perspectiva mea, amândouă aceste lecturi au fost la fel de importante și bune de reflectat asupra-le pentru a conștientiza greutatea misiunii unui preot. Ignoranța și nepriceperea pot costa în primul subiect pierderea sufletului unui preot iar în cel de al doilea subiect viața unui enoriaș și libertatea preotului.
Departe de mine gândul că cei care am participat la această conferință am devenit experți în a centraliza pe Domnul Iisus Hristos în viața misionară sau a preveni un om de la sinucidere, însă acest program de educare continuă este benefic pentru orice pastor de suflete. Nivelul de percepere și de înțelegere a fiecăruia este diferit, însă bazându-ne și pe pronia divină și luminarea Duhului Sfânt, sunt convins că pot da rezultate mult mai bune decât atunci când nu poți oferi nicio părere când ți se cere sfatul.
Personal, mulțumesc și pe această cale parohiei mele Sfinții Împărați Constantin și Elena pentru generozitatea și indiscutabilitatea participării mele la aceste conferințe anuale ce mă ajută să devin de la an la an un preot mai priceput și mai de ajutor comunității noastre. "Cercetați Scripturile" ne învață Domnul Iisus Hristos pentru a nu trăi în rătăcire. "Cercetați legislația și drepturile personale" ne cheamă societatea de astăzi în care trăim, pentru a fi de un real folos celor ce sunt tulburați de povara acestei vieți.
Bunul Dumnezeu să ne ocrotească, să ne țină mintea integră fiecăruia pentru a urma drepți pe cărările acestei vieți.
Părintele George.
P.S. pentru discuții pe această temă nu ezitați să mă contactați direct. Numărul de telefon la National Suicide Prevention Lifeline este 1-800-273-8255.