"De unde voi începe a plânge faptele mele cele ticăloase" - Canonul Mare

Frați Creștini,

Anul acesta, Postul Mare al Sfintelor Paști va începe în ziua de 11 Martie și se va încheia în dimineața zilei de 28 Aprilie după Sfânta Liturghie a Învierii Domnului.

Postul Mare al Sfintelor Paști a fost uniformizat în Biserica Ortodoxă la Sinodul Întâi Ecumenic care a avut loc în anul 325 la Niceea (astăzi İznik, în Turcia). Sfinții Părinți au stabilit atunci durata postului de șase săptămâni, la care se adaugă Săptămâna Mare, asemănându-l cu postul Domnului Iisus Hristos de 40 de zile în pustiul Iordaniei. Până la această uniformizare pan-ortodoxă, postul avea întinderi diferite de la comunitate la comunitate, cel mai frecvent fiind "Postul Parasimilor" ce ținea doar o săptămână, de la Rusalii (Intrarea Domnului în Ierusalim) până la Învierea Domnului.

Pentru o atentă grijă asupra condiției fizice a fiecăruia, Biserica a stabilit introducerea treptată a creștinului în perioada Postului Paștelui, hotărând excluderea cărnii din alimentație cu o săptămână înainte de a începe postul propriu zis, cu intenția adaptării treptate a trupului la mâncarea mai slabă în proteine. Astfel, în acest an, vom începe postirea fără carne chiar de Luni 4 Martie, având dezlegare pe tot cuprinsul săptămânii la brânză, lapte și ouă, inclusiv Miercuri și Vineri.

În programul slujbelor bisericii noastre pe luna Martie, observăm că în prima săptămână a Postului Paștelui vom avea slujbele Deniilor, ce constau în cântarea Canonului Mare de pocăință a Sfântului Andrei Creteanul, canon care începe chiar cu versetul "De unde voi începe a plânge faptele mele cele ticăloase, o suflete". Toată întinderea Canonului Sfântului Andrei este un îndemn constant al omului către pocăință și postire, exemple fiindu-ne date Sfinții din Vechiul și Noul Testament, care au primit iertare de la Dumnezeu prin căință și îndreptare a vieții noi în Hristos.

Fraților, nu doar să observăm indicațiile din calendarul nostru Creștin Ortodox, dar să ne străduim fiecare să aplicăm postul în viața noastră, fiecare după putere să încercăm să postim atât de mâncare, cât și cu strădania de a spori virtuțile și bunătatea sufletească.

Începutul postului este consemnat cu "Lăsatul secului" ce înseamnă literar ceva uscat, fără grăsime. Termenul este mult mai complex, provenind din limba latină unde apare ca "seclum" sau "saeculum" și înseamnă lepădarea omului vechi păcătos și îmbrăcarea hainei smereniei, a omului îndreptat prin fapte bune.

Să ne ajute Dumnezeu fiecăruia să postim, nu pentru a ne arăta postitori ci pentru a arăta lui Dumnezeu o inimă căită de păcat și iertată prin Taina Spovedaniei și a Sfintei Împărtășanii.

Părintele George Acsente.

ReflecțiiFlorian Ion