"În Biserica slavei tale stând, în cer ni se pare a sta" - Tropar
Frați Creștini,
Zilele trecute am văzut o fotografie însoțită de un comentariu cu o analogie extrem de frumoasă. Această fotografie era publicată de către un Preot coleg pe care îl admir și căruia îi urmăresc atent activitatea misionară, încercând să învăț din înțelepciunea și experiența lui. Este vorba despre Părintele Remus Grama ce slujește Biserica Sfânta Maria din Cleveland Ohio.
Părintele Grama a publicat o fotografie ce reprezintă măreața turlă a bisericii Sfânta Maria din Cleveland și o descria astfel: "Turla în stil maramureșean a bisericii Sfânta Maria stă înălțată precum un creion ce SCRIE NUMELE FIECĂRUIA ÎN CER".
Mi-a atras atenția această metaforă a părintelui și am observat și eu apoi această simbolistică. Cu adevărat, privind turla unei biserici maramureșene, poți avea imaginea unui creion ce vrea să noteze ceva pe pergamentul celest, ce pare că dorește să menționeze faptul că "aici se roagă creștinii cei ce-L iubesc pe Fiul Tău Doamne". Bineînțeles că este vorba de o metaforă în această exprimare, Dumnezeu este a tot cunoscător și știutor, El nu are nevoie de un pergament unde să citească numele ori viața vreunui om, însă descrierea părintelui Grama a adus un sentiment aparte în inima mea. Doar o persoană ce iubește cu adevărat Biserica poate privi și observa această simbolistică a turlei bisericii asemenea unui creion ce ne notează numele în ceruri.
Arhitectura bisericească ortodoxă românească are caracteristici particulare, o Biserică Ortodoxă necesitând una sau mai multe turle. O singură turlă zidită pe Biserică, ce se sprijină firesc pe patru stâlpi principali, îl reprezintă pe însuși Mântuitorul nostru Iisus Hristos întrupat în lume, susținut de cei patru stâlpi ce îi simbolizează pe cei patru evangheliști; Matei, Marcu, Luca și Ioan, cei care au susținut învățătura Mântuitorului Hristos prin evangheliile lor. Două turle așezate pe biserică reprezintă cele două firi ale Mântuitorului Hristos, firea omenească și firea Dumnezeiască. Trei turle reprezintă Sfânta Treime.
Turlele bisericilor ortodoxe diferă ca stil de cele ale bisericilor apusene catolice. De obicei, turlele bisericilor ortodoxe au forme prismatice cu acoperiș rotunjit semisferic, pe când turlele bisericilor apusene au formă piramidală în stil gotic. Sunt două stiluri diferite pe care Biserica le-a abordat încă de la începutul existenței fizice a bisericilor care a început odată cu tolerarea credinței creștine sub Împăratul Constantin Cel Mare.
Înainte de orice altă simbolistică, aici vorbim despre simțul practic. În mod special după marea schismă din 1054, Biserica Ortodoxă a abordat în arhitectura stilul bizantin cu turle prismatice și acoperiș semisferic, în vreme ce biserica apuseană a abordat stilul gotic vizibil la toate bisericile catolice.
Stilul gotic adoptat de bisericile din apus trebuie să știm că a fost înființat în nord vestul continentului unde iernile erau extrem de lungi. Vă spuneam că din simț practic s-a ajuns la acest stil gotic cu acoperișuri foarte ascuțite și turle aproape verticale ce par că înțeapă cerul, constructorii bisericești aveau nevoie de un sistem de acoperiș și turle ce nu susțineau zăpada pe timp îndelungat. În Biserica Bizantină nu se lua în calcul acest factor, iernile fiind mult mai blânde.
Totuși, în Transilvania întâlnim o situație aparte, observăm la tot pasul biserici ortodoxe în stilul gotic, adică cu turle zidite în stil apusean. Nu este greu să tâlcuim acest fenomen dacă ne întoarcem un pic la istorie. După anul 1700, în Transilvania, odată cu stăpânirea Imperiului Austro-Ungar, credința creștin ortodoxă și lăcașurile de cult ortodoxe au avut de suferit masiv. Sute de biserici au fost dărâmate cu tunurile, iar atunci când credința a căpătat câtuși de puțină libertate, oamenilor nu li s-a mai dat voie mult timp să construiască biserici din piatră ci doar din materiale ușoare. De asemenea, ei au trebuit să adopte măcar parțial stilul gotic în arhitectură.
Astfel se explică existența în Transilvania a numeroase bisericuțe modeste dar pline de liniște, astfel se justifică bisericile maramureșene din lemn cu specificele turle amețitor de înalte în stilul gotic, astfel se explică și arhitectura bisericii Sfânta Maria din Cleveland unde vrednicul Preot Remus Grama păstorește. Această Biserică a fost zidită de către românii transilvăneni ajunși pe meleagurile respective în urmă cu 115 ani, ca o aducere aminte a plaiurilor transilvănene de acasă.
Frați Creștini, cu mare bucurie vă anunț că Luni 4 Februarie, după ce am fost refuzați de mai multe ori în ultimii ani de comisia de revizuire a planurilor, am primit avizul de construcție pentru zidirea turlei bisericii noastre din Atlanta.
Suntem așadar doar la un pas de a începe să construim, împreună, turla bisericii noastre - o turlă ce-L simbolizează așa cum am spus pe Domnul Iisus întrupat în lume sprijinit de cei patru piloni, adică cei patru evangheliști.
Sunt convins că vă bucurați la fel de mult de faptul că vom începe curând construcția turlei și că veți fi susținători destoinici ai acestui proiect de suflet. Vă invit pe toți să punem umărul la acest proiect care este proiectul meu de suflet și știu că este și al multor enoriași din parohia noastră.
Îi mulțumesc Domnului pentru că ne-a ajutat să trecem peste acest greu obstacol ce se numește comisia de revizuire a planurilor (planning review).
Doresc să închei cu o provocare ce ne va ajuta să ne îmbunătățim cunoștințele credinței și culturii noastre. Vă rog sa-mi răspundeți prin email la următoarea întrebare. "Ce se pictează și cum se numește pictura de pe bolta turlei unei biserici"?
Cu binecuvântări,
Părintele George Acsente.