Biserica Ortodoxa Romana Sfintii Imparati Constantin si Elena

View Original

Botezul lui Ioan Botezătorul și Botezul Creștin

„Părinte, care este diferența între Botezul lui Ioan Botezătorul și Botezul Creștin?”

Cu câteva zile în urmă, aflându-mă într-o vizită pastorală cu ocazia binecuvântării caselor de Bobotează, mi s-a adresat această întrebare de către un enoriaș, o întrebare ce mi s-a părut destul de interesantă și potrivită pentru a fi adresată în buletinul nostru parohial. Ca preot, este foarte plăcut să primești din partea enoriașilor astfel de întrebări care reflectă interesul în a cunoaște teologia creștin-ortodoxă.

Răsfoind Sfânta Scriptură vom observa că întrebări cu o astfel de conotație au fost adresate și Domnului Iisus Hristos de către ucenicii Săi. Vrând să abordeze acest subiect, chiar Mântuitorul Iisus Hristos întreabă: „Botezul lui Ioan de unde a fost? Din cer sau de la oameni? Iar ei cugetau întru sine, zicând: De vom zice: Din cer, ne va spune: De ce, dar, n-ați crezut lui? Iar de vom zice: De la oameni, ne temem de popor, fiindcă toți îl socotesc pe Ioan de prooroc.” Matei‬ ‭21:25-26‬

Trebuie să știm că venirea în lume a Sfântului Ioan Botezătorul a fost proorocită (anunțată) cu mult timp înainte de către profetul Isaia, ca înainte mergător al lui Mesia: „În pustiu gătiți calea Domnului, drepte faceți în loc neumblat cărările Dumnezeului nostru.” Isaia 40:3.

Ioan Botezătorul a fost ales de Dumnezeu cu scopul de a îndrepta poporul ales Israel și a-l aduce înapoi pe calea virtuților pentru a-l pregăti să îl primească pe Mesia. Ioan singur mărturisește că el este doar deschizătorul drumului către mântuire însă după el va veni acela care a fost înaintea lui, căruia nu se consideră vrednic să-I dezlege cureaua încălțămintei Sale. Acela va boteza cu foc și cu Duh Sfânt. Ioan 1:27.

Botezul lui Ioan va fi fost asemănător ritualic cu botezul creștin, fiind tot un botez prin scufundare însă nuanța era diferită. Acesta era un botez al pocăinței. Mulțimile de iudei ce veneau și îl ascultau pe Ioan primeau voluntar acest botez de la Ioan ca o MĂRTURIE că au înțeles rătăcirea și starea de păcat în care trăiau. Prin botezul primit de la Ioan ei făgăduiau o renunțare la viața vicioasă și nepotrivită primirii lui Hristos și îmbrățișau o viață curată și virtuoasă în concordanță cu învățăturile lui Ioan Botezătorul.

Totuși cum rămâne cu întrebarea Domnului Iisus în legătură cu botezul lui Ioan? Vine acesta din cer sau de la oameni?

Referințele teologice ne spun că Ioan Botezătorul a fost ales de Dumnezeu încă din pântecele maicii sale și a mai fost umplut de Duh Sfânt pentru a lumina poporul lui Israel. Deci fiind vorba despre o lucrare și un plan al lui Dumnezeu, nu putem eticheta botezul lui Ioan decât ca un botez care venea de sus, de la Dumnezeu, Ioan fiind ales de Dumnezeu și trimis în lume cu o misiune foarte specială de a pregăti venirea în lume a Fiului lui Dumnezeu.

Botezul lui Ioan era unul oficiat în urma unei spovedanii personale și a căinței pentru trecutul păcătos al fiecărui individ. Acest gest de a se lăsa afundat în apa râului Iordan era o mărturisire publică de renunțare la viața tumultoasă a păcatului. Mai era asimilat botezul lui Ioan ca o convingere individuală că venirea lui Mesia era iminentă și se putea întâmpla în orice clipă.

Puteau totuși ucenicii lui Ioan Botezătorul să se mântuiască (să moștenească viața veșnică) doar cu botezul lui Ioan? Nicidecum. Pentru mântuirea oamenilor era nevoie ca Mesia să vină în lume și să se jertfească pentru aceasta. Botezul lui Ioan, folosind o metaforă, era ca o baie rece pentru ca omul să se trezească din amorțirea păcatului și pentru a-L cunoaște pe acela peste care Duhul Sfânt se va pogorî la Botez, adică pe Mesia. Doar după instituirea bisericii la Rusalii, după ce Sfinții Apostoli au fost trimiși la propovăduire și instruiți de către Domnul Iisus Hristos: „Drept aceea, mergând, învățați toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui și al Fiului și al Duhului Sfânt” Matei 28-19, a avut loc instaurarea Tainei Sfântului Botez prin apă și prin Duh.

În concluzie, deși botezul lui Ioan venea de la Dumnezeu, Ioan fiind ales de Dumnezeu cu o misiune exactă, el a fost doar un botez al pocăinței. Doar Taina Sfântului Botez instituită de către Domnul Hristos și care este săvârșită în numele Sfintei Treimi ne poate ajuta să ne mântuim sufletele noastre, însoțită fără îndoială de virtuțile noastre și de credința noastră în Fiul lui Dumnezeu.

A consemnat Părintele George Acsente.