„Iată, Eu cu voi sunt în toate zilele, până la sfârșitul veacului” - Matei 28:20

Frați creștini,

În doar câteva zile, creștinii ortodocși se pregătesc să intre din nou în arena Postului Mare, unde vom duce cu toții o luptă de șapte săptămâni a trupului și sufletului nostru împotriva ispitelor diavolului.

Ținând cont că praznicul Învierii Domnului, Paștile, nu este o sărbătoare cu dată fixă, nici Postul Mare nu are o zi fixă de început. Anul acesta Postul Mare începe Luni 2 Martie și se va încheia în ziua Paștelui, 19 Aprilie, după Sfânta Liturghie specială a Învierii Domnului de la miezul nopții.

Cele șapte săptămâni de post sunt rânduite de Sfânta Biserică cu scopul de a ne ajuta în pregătirea noastră pentru a primi deplin bucuria Învierii Domnului. Asceții creștini ne învață din propria lor experiență că un trup care se nevoiește cu postul este mult mai rezistent tentațiilor din exterior și mintea acestuia este mult mai deschisă în a-L cunoaște pe Dumnezeu. Postul nu este recomandat ca o dietă a organismului și nu trebuie nici perceput ca o povară sau un lucru ce ne întristează, ci este recomandat, alături de rugăciune, ca o resursă de energie duhovnicească pentru a dobândi lucrurile spirituale. În mod special noi cei din „lume” nu avem niciun motiv de întristare în perioada postului având în vedere că postul viețuitorilor din mănăstiri este mult mai aspru decât al nostru. În mănăstiri se postește adesea cu ajunări până la apusul soarelui, lucru greu de imaginat pentru noi cei ce postim în spațiul nemonahicesc unde consumăm mâncare de post ori de câte ori este nevoie, excepție făcând Vinerea Mare când foarte mulți creștini ajunează.

Această înfrânare de a consuma mâncare de origine animală (de dulce) este una voluntară, fiecare folosindu-și propriul discernământ să observe beneficiile postului. Copiii și oamenii foarte în vârstă sunt scutiți de a posti, având în vedere că unii au nevoie de o alimentație bazată pe multe proteine pentru dezvoltare și alții pentru a se menține imunitar mai puternici.

Dorința noastră de a ne împărtăși cu Trupul și Sângele Domnului în ziua de Paști ar trebui să fie un alt imbold pentru a posti. Este cunoscut faptul că Sfânta Împărtășanie se primește după o perioadă mai scurtă sau mai îndelungată de post. Aceasta ar trebui să ne facă să reflectăm mai mult la starea noastră de curăție sufletească și trupească.

De-a lungul celor șapte săptămâni de Post avem dezlegare (binecuvântare) să consumăm pește doar în ziua de Bunavestire, 25 Martie și în ziua de Florii, 12 Aprilie.

Vă doresc tuturor un Post cu folos duhovnicesc și spor în faptele cele bune.

Părintele George.

ReflecțiiFlorian Ion