Suspendarea Slujbelor
Preaiubiții mei frați și surori în Domnul nostru Iisus Hristos,
Cu gândul la fiecare dintre frățiile voastre, înalț o rugăciune ca aceste rânduri să vă găsească pe fiecare sănătoși și încrezători că Dumnezeu nu ne-a părăsit și nu ne vă părăsi atât timp cât nici noi nu vom abandona rugăciunea și lupta pe drumul mântuirii.
Fiecare dintre noi ne-am făcut rezoluții si evaluări supra optimiste acum câteva zeci de zile în urmă la începutul anului calendaristic, însă rezoluția lui Dumnezeu a dărâmat chiar și rezoluțiile celor mai pesimiști oameni. Câți dintre noi am fi bănuit că doar peste două luni de la începutul anului vom trăi poate cele mai extraordinare zile din timpul vieții noastre când țară după țară, stat după stat, aplică starea de urgență care ajunge chiar la îngrădirea unor drepturi cetățenești!
Pandemia Covid-19 s-a răspândit cu o viteză considerabilă aproape în orice ungher de pe glob, afectând viața a milioane și milioane de oameni care s-au văzut puși în fața unui precedent nemaiîntâlnit. Mulți dintre semenii noștri au considerat inițial a fi o exagerare a presei și autorităților locale de unde au izbucnit primele focare de coronavirus, însă odată ajuns în Europa și văzând viteza năucitoare cu care se răspândește, am realizat fiecare că este timpul să acordăm atenția cuvenită acestei pandemii.
Epidemia coronavirus a băgat la început în carantină sau izolare anumiți indivizi diagnosticați sau suspecți a fi purtători de virus, ca mai apoi întregi orașe și state să intre rapid în stare de carantină totală. Prin intrarea în carantină și declarația stării de urgență, toate instituțiile au suferit mari perturbări și s-au văzut nevoite să se adapteze ordinelor autorităților. Nici Sfintele Biserici nu au fost scutite de aceste schimbări rapide, aflându-se rapid în situația de a-și anula diverse slujbe și programe pentru a ajuta la împiedicarea răspândirii Covid-19.
Cu durere în suflet a trebuit și eu la îndemnul Arhiepiscopului nostru să anulez toate slujbele până pe 31 Martie, nedorind să încalc nici legea stării de urgență din statul Georgia și nici să cad în neascultare față de Ierarhul superior.
Frați Creștini,
După cum observați și dumneavoastră, suntem în plină expansiune a acestei pandemii și fiecare dintre noi trebuie să dăm dovadă maximă de maturitate în gândire și de responsabilitate în fapte. Fiecare trebuie să ne dăm concursul la stoparea împrăștierii acestui virus ce mușca cu sete din părinții, din bunicii noștri și chiar din rândul celor mai tineri. Trebuie să respectam cu strictețe măsurile impuse de autorități cu referire la igiena personală, a distanței sociale și a limitării ieșirilor publice. Țările care au aplicat cu severitate aceste măsuri au văzut și rezultate rapide.
Biserica noastră Sfinții Împărați Constantin și Elena continuă să rămână în permanentă legătură cu Episcopia noastră din Detroit pentru ghidare duhovnicească. Ce înțelegem prin "ghidare duhovnicească"? În Statele Unite sunt două feluri de administrații bisericești și anume ierarhică și congregațională. Biserica Ortodoxă face parte din prima categorie (ierarhică) și orice modificare în programul liturgic sau ritualul bisericesc se poate face doar cu binecuvântarea ierarhului local, în cazul nostru cu binecuvântarea Înalt-Preasfințitului Arhiepiscop Nathaniel. Împărtășesc acestea cu frățiile voastre pentru că am primit diverse recomandări despre care nu vreau să credeți că le desconsider sau le ignor.
Biserica Ortodoxă tradițională împărtășește credincioșii cu Sfânta Împărtășanie făcută din pâine dospită, nu din azimă precum Biserica Catolică. Sfânta Împărtășanie încă se distribuie la fel ca acum 2,000 de ani din Sfântul Potir cu aceeași linguriță la fiecare credincios. Fiind o Biserica Ierarhică, niciun preot nu poate lua singur decizia de a schimba ceva ritualic din sfintele slujbe.
Deseori aud sintagma "lumea nu va mai fi niciodată la fel după această pandemie". Cu siguranță și Biserica va suferi oarece schimbări, s-a mai întâmplat în timpul celor 2,000 de ani de la înființare, însă acestea trebuie făcute fără sminteală și tulburare, schimbarea trebuie făcută în urma unei perioade speciale de rugăciune și de dialog panortodox pentru a păstra o uniformitate în Sfânta Biserică.
Noi vom continua să urmărim orice schimbare sau recomandare ierarhică în perioada imediat următoare și nădăjduim că Bunul Dumnezeu ne va ocroti și ne va ajuta în aceste timpuri dificile. În cea de-a doua carte Paralipomena citim: „De voi încuia cerul și nu va fi ploaie, de voi porunci lăcustei să mănânce țarina, sau voi trimite vreo boală molipsitoare asupra poporului Meu și se va smeri poporul Meu, care se numește cu numele Meu, și se vor ruga și vor căuta fața Mea, și se vor întoarce de la căile lor cele rele, atunci îi voi auzi din cer, le voi ierta păcatele lor și le voi mântui țara” 2 Paralipomena 7:13-14.
Să nu uităm fraților că în tandem cu igiena personală recomandată zilele acestea să ne plecăm foarte serios și către igiena sufletească pe care o așteaptă cu atâta ardoare de la noi, Dumnezeu. Această molimă cu siguranță va trece, însă noi să nu uităm niciodată cât de fragili și vulnerabili suntem în fața lui Dumnezeu.
Vă doresc multă sănătate tuturor și nu uitați dragii mei să fiți buni.
A consemnat Părintele George.