Biserica Ortodoxa Romana Sfintii Imparati Constantin si Elena

View Original

„Oricâte veți lega pe pământ, vor fi legate și în cer și oricâte veți dezlega pe pământ, vor fi dezlegate și în cer” - Matei 18:18

Frați Creștini,

Doar puțin timp ne mai desparte de marele Praznic al Învierii Domnului, ce va fi sărbătorit anul acesta Duminică 19 Aprilie.

Având în vedere situația extraordinară de carantină în care ne aflăm, aș dori să adresez câteva sfaturi practice și duhovnicești în ceea ce privește Taina Spovedaniei și a Sfintei Împărtășanii, taine ale Bisericii ce au și ele de suferit datorită condițiilor de izolare socială și mobilitate redusă.

În perioada Postului Mare, în biserica noastră aveam câteva sute de creștini care căutau preotul pentru a se spovedi și împărtăși, pregătindu-se cum se cuvine pentru marele praznic al Învierii Domnului. Poate nimeni dintre noi nu ar fi putut intui la începutul Postului Mare ceea ce va urma să se întâmple în zilele imediat următoare când coronavirusul s-a răspândit cu o viteză năucitoare declanșând o pandemie globală în urma căreia viața a avut de suferit.

Companii mai mari sau mai mici s-au închis una după alta; oamenii au năvălit în magazine înspăimântați de necunoscut, cumpărând tot ce le trebuia sau nu le trebuia. Pentru mulți dintre noi cel mai șocant a fost să ne trezim peste noapte în mijlocul Postului Mare, când programul liturgic este mai intens, că sfintele Biserici s-au închis și slujbele au trebuit adaptate după posibilități pentru a păstra distanțarea socială și răspândirea virusului.

Unii dintre creștinii noștri au primit această veste doar cu o oarecare doză de surprindere, însă peste foarte mulți a căzut ca un trăsnet, nepricepând „cum să se închidă Biserica”. Știu și înțeleg că este greu de priceput cum magazinul de alimente sau farmacia din colț rămân deschise iar Bisericile care sunt și farmacii pentru vindecare sufletească și loc de hrană sufletească au fost închise. Unii au riscat și au continuat să invite credincioșii în Biserici asumându-și un risc enorm și aici nu mă refer doar la răspândirea virusului ci la încălcarea legilor pământești. Biserica nu este Stat în Stat ci este o instituție divino-umană ce se supune autorităților și legilor pământești. Însuși Domnul Iisus Hristos ne spune clar: „Tot sufletul să se supună înaltelor stăpâniri, căci nu este stăpânire decât de la Dumnezeu...” - Romani 13:1 și în continuarea acestui verset se spune că „Cele ce sunt, de Dumnezeu sunt rânduite”.

Totuși, ce este de făcut pentru creștinii ce obișnuiau să se pregătească pentru Paști cu Spovedanie și Împărtășanie? Sfinții Părinți și sfatul meu duhovnicesc spun că ascultarea este primordială în Biserică. Menționam mai sus că: „Cele ce sunt, de Dumnezeu sunt rânduite” - Romani 13:1. Dacă trebuie să trecem prin această situație nemaiîntâlnită, trebuie să o luăm bărbătește, ca atare, căci știe Dumnezeu de ce avem nevoie și ce trebuie să îndurăm în lumea aceasta pentru ispășirea păcatelor. Deseori făgăduințele de pocăință pe care le facem la scaunul de Spovedanie se rezumă doar la valoarea cuvintelor, regăsindu-ne imediat săvârșind aceleași lucruri urâte în fața lui Dumnezeu chiar dacă cu câteva zile mai devreme ne tânguiam și ne băteam pieptul nostru cu pumnii părând că ne pare rău pentru păcatele săvârșite. De această dată cred că Dumnezeu vrea să ne doară, să ne usture pocăința și să îi arătăm și să înțelegem adevărata sa valoare. De data aceasta Dumnezeu ne face chiar să râvnim la Sfântul Potir și să nu avem acces direct fără nici o stavilă ori proces al conștiinței. Atunci când lucrurile vor intra în matca normală, și cu siguranță vor intra, vom lua mult mai în serios strigatul preotului de la Sfânta Liturghie: „Cu frică de Dumnezeu, cu credință și dragoste, apropiați-vă”. Atunci Sfânta Împărtășanie va fi apreciată la adevărata sa valoare de către cei credincioși.

Totuși nu doresc să vă întristez și vreau să vă îndemn să fiți liniștiți sufletește cei care nu veți ajunge să vă spovediți și să vă împărtășiți în Postul acesta. În mod special cei care sunteți „îngrijiți” adică Spovediți și Împărtășiți în Postul Crăciunului din luna Decembrie 2019 trebuie să fiți liniștiți căci Dumnezeu vă știe râvna și dorința voastră de a primi Sfânta Împărtășanie la marile praznice. Sunt convins că Dumnezeu ne consideră împărtășiți pe cei ce ați făcut-o în Decembrie, orice s-ar întâmpla cu noi în perioada următoare. Cei care aveți „slăbiciunea” de a nu vă împărtăși măcar la praznicele mari, este momentul să gândiți cu minte de om adult și să luați seama la acest aspect esențial din credința noastră Creștin-Ortodoxă. Sfânta Împărtășanie nu este opțională în cultul Creștin-Ortodox ci este obligatorie și vitală pentru mântuirea sufletului.

Având în vedere că suntem încă în perioada de carantină, blocați în casele noastre, respectăm legile pământești, practicăm distanțarea sociala, igiena personală și ne vom ruga de acasă și săptămâna aceasta. Vă invit să vă conectați în fiecare seară pe pagina de Facebook a Bisericii la ora 8PM să participați la programul „Biblie și Rugăciune” cu care nu doar încercăm să stăm uniți ca o comunitate ci și să aplicăm bunele practici de a citi Biblia și a ne ruga Domnului.

Vă prezint aici câteva reflecții personale asupra confuziilor despre sfârșitul lumii, rezultate pe seama vremurilor dificile pe care le trăim prezentate în programul de ieri.

Dumnezeu să ne binecuvânteze și să ne țină sănătoși.

A consemnat din carantină,

Părintele George Acsente.