„Cei ce sunteți între apostoli mai întâi pe scaun șezători și lumii învățători, Stăpânului tuturor rugați-vă, pace lumii să dăruiască și sufletelor noastre mare milă”

Hristos în mijlocul nostru.

Frați creștini,

În data de Luni 15 Iunie va începe Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

pavel petru.jpg

Acest post este deosebit de celelalte trei sezoane de postire (Paști, Crăciun și Sfânta Maria) datorită faptului că durata lui este variabilă, fiind influențată de data Paștelui. Anul acesta postul începe în ziua de Luni 15 Iunie și se sfârșește tot într-o zi de Luni, 29 Iunie, ziua prăznuirii Sfinților Apostoli.

Asemenea postului Crăciunului, și Postul Sfinților Apostoli este un post blând și ușor de ținut având în vedere că se poate consuma pește în fiecare zi de Sâmbătă și Duminică, se mai poate consuma pește și în zilele de praznic ale vreunui Sfânt consemnat cu cruce neagră sau roșie. Aceste zile sunt:

- Luni 22 Iunie, Sfântul Grigorie Dascălul

- Miercuri 24 Iunie, Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul

Biserica a rânduit această perioadă de postire pentru creștini în amintirea acestor doi mari sfinți, inspirată fiind din exemplul vieții lor. Sfinții Apostoli Petru și Pavel aveau obiceiul să postească ori de câte ori începeau o lucrare duhovnicească în propovăduirea Evangheliei lui Hristos. Ori de câte ori scriau o epistolă comunităților creștine, ori de câte ori se înfățișau înaintea vreunei autorități pentru a da socoteală învățăturilor lor, ei posteau pentru ca mintea lor să fie mai ageră în gândire și în învățătura cea dreaptă.

În lumea de astăzi auzim destul de des sintagma „Dumnezeu se uită la postul faptelor și nu la postul de bucate”. Nu este așa, această sintagmă a apărut în lumea modernă unde alimentele de frupt sunt la dispoziția noastră în permanență. Părinții și străbunicii noștri nu foloseau acest termen pentru că ei nu consumau carne aproape zilnic cum o facem noi astăzi. Această expresie este o amăgire a noastră pentru a ne justifica lipsa de ambiție de a posti. Dumnezeu cu siguranță se uită la amândouă, se uită la postul faptelor bune care am putea spune că este mai „important” decât postul de mâncare, însă ia aminte și la înfrânarea noastră de la mâncarea de frupt, fiindcă aceasta complementează postul faptelor bune. Observăm din exemplele Sfinților Apostoli cum aceștia posteau înaintea evenimentelor mari din viața lor pentru că mintea devenea mult mai ageră, deciziile luate erau mult mai benefice bisericii și comunităților creștine. Mulți părinți duhovnici au vorbit despre acest aspect al postirii care face gândirea noastră mai clară și ne apleacă cu mai multă ușurință spre faptele cele bune.

Eu vă îndemn pe fiecare să vă angajați în postire în aceste două săptămâni ce urmează, mai ales că în această perioadă toată lumea creștină este chemată să se roage mai mult pentru stabilizarea stării de tensiune ce a cuprins țara noastră de aici. Noi cei adulți efectiv ne îngrozim văzând cum lucrurile scapă de sub control în orașele noastre, unii semeni și din ce în ce mai mulți încep să reacționeze într-o formă formidabil de violentă, violență ce efectiv ne sperie gândindu-ne cum copiii noștri vor fi nevoiți să supraviețuiască în această lume cu valorile răsturnate unde cel mai agresiv în dialog nu pare dispus să dea un pas în spate.

În această perioadă foarte grea pentru societatea în care trăim, în acest an extrem de bizar, haideți să împreunăm mâinile în rugăciune mai cu stăruință, haideți să ne punem în gând să postim pentru a arăta respect celor doi mari Sfinți ai Bisericii Creștine și pentru restabilirea ordinii pe străzile orașului nostru.

Într-o lume super abundentă de informație dar totuși plină de ambiguitate și neadevăr, ne întoarcem la rugăciunea către Duhul Sfânt în care zicem „Împărate ceresc, Duhule al adevărului...” ne întoarcem la această rugăciune ce nu s-a rostit în perioada dintre Paști și Ispas (Înălțarea Domnului) și să fim atenți la fiecare cuvânt din această rugăciune. Vedem cum „Duhul adevărului” rămâne mereu Dumnezeu și nicidecum canalele media ce încearcă fără excepție să ne învrăjbească unii împotriva altora.

Dumnezeu și Sfinții Apostoli Petru și Pavel să ne întărească în credință, să ne deschidă ochii inimilor noastre pentru a căuta „adevărul” acolo unde el există din abundență, adică la Dumnezeu. Căutând adevărul la Dumnezeu, vom descoperi prin deschiderea inimii noastre că el există și printre oameni însă diavolul este cel care dorește ca noi să fim învrăjbiți și să ne urâm între noi.

Părintele George Acsente.

ReflecțiiFlorian Ion