„Dintre cei născuți din femeie nu este unul mai mare decât Ioan Botezătorul" - Matei 11:11

Frați Creștini,

Astăzi 24 Iunie, creștinii ortodocși sărbătoresc Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoare cu dată fixă ținând cont că este vorba despre aniversarea unei zile de naștere.

0624 ioan botezatorul.jpg

Cu șase luni înainte de nașterea Domnului nostru Iisus Hristos se naște Sfântul Ioan Botezătorul din părinții Zaharia și Elisabeta. Nașterea sa a fost rezultatul rugăciunilor statornice ale părinților Zaharia și Elisabeta de a avea un urmaș. Când arhanghelul Gavriil îi vestește preotului Zaharia că soția sa Elisabeta va zămisli și va naște un fiu, Zaharia se îndoiește că aceasta va fi cu putință la înaintata sa vârstă. Nu putem să nu observăm cum funcționează mintea umană - Zaharia se ruga zilnic în Templu să fie binecuvântat cu un urmaș, însă în momentul când Dumnezeu trimite mesagerul Gavriil arhanghelul să îl înștiințeze că i-a ascultat rugăciunile, el se îndoiește „După ce voi cunoaște acestea? Căci eu sunt bătrân și femeia mea este înaintată în zile" - Luca 1:18.

Oare nu ne rugăm și noi precum Zaharia, și când Dumnezeu ne ascultă și îndeplinește rugăciunea uităm că este rezultatul rugăciunii și mâna lui Dumnezeu? Domnul Iisus spune: „Toate câte veți cere, rugându-vă, să credeți că le-ați primit și le veți avea" - Marcu 11:24. Multe din lucrurile cu care Dumnezeu ne-a binecuvântat ca rezultat al rugăciunilor noastre, după ce le-am primit ni le-am asumat ca și cum ni s-ar fi cuvenit, uitând că ele sunt produsul rugăciunilor noastre - poate chiar și existența noastră în această țară pe care mulți și-ar dori-o spre a viețui într-însa.

După naștere, Sfântul Ioan Botezătorul s-a aflat și el în primejdia furiei lui Irod care urmărea toți pruncii din Bethleem sub doi ani ca să-i ucidă. Astfel, mama sa Elisabeta fuge împreună cu pruncul în pustiu și se ascunde într-o peșteră unde pruncul Ioan crește și se înțelepțește prin luminarea lui Dumnezeu. Din acea peșteră iese Ioan îmbrăcat în haina aspră din păr de cămilă și se arată lumii pe malul Iordanului unde începe să propovăduiască venirea lui Mesia îndemnând semenii să se pocăiască pregătindu-se de primirea Fiului lui Dumnezeu.

Viața aspră și austeră cu care Ioan a crescut în peșteră îi inspiră un cuvânt la fel de aspru și direct celor ce doreau cu adevărat să urmeze lui Dumnezeu și să-L primească pe Iisus Hristos ca Mântuitor.

Sfântul Ioan Botezătorul a făcut parte din planul lui Dumnezeu de mântuire a omenirii, el fiind ales ca înainte mergător și vestitor al Domnului. Ioan este primul care îl arată lumii pe Fiul lui Dumnezeu când acesta S-a apropiat de râul Iordan să primească botezul de la Ioan. Aici are loc prima teofanie unde Fiul vine către Ioan să se boteze, Duhul Sfânt se pogoară peste El sub chipul unui porumbel și glasul Tatălui vestește „Acesta este Fiul Meu cel iubit în care am binevoit" - Matei 3:17. Ioan deși nu-l mai văzuse niciodată pe Hristos, îl recunoaște îndată când îl vede apropiindu-se de el. Se sfiește inițial să-L boteze însă este încredințat că trebuie să se întâmple acest lucru și duce acest lucru la îndeplinire.

Zilele de praznic ale Sfântului Ioan Botezătorul sunt mai multe în cultul nostru creștin ortodox și aș enumera:

  • Zămislirea Sfântului Ioan - 23 Septembrie

  • Nașterea Sfântului Ioan - 24 Iunie

  • Tăierea capului - 29 August

  • Soborul Sfântului Ioan - 7 Ianuarie

  • Și câteva aflări ale capului Sfântului.

La praznicul Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul îl rog pe Bunul Dumnezeu să ne binecuvânteze și să deschidă inima noastră pentru a urma sfințeniei Sfântului Ioan.

A consemnat părintele George Acsente.

P.S. Astăzi a fost dezlegare la Pește.

P.P.S. Tot astăzi 24 Iunie are loc sărbătoarea populară agrară Drăgaica sau Sânzienele, care nu are nimic în comun cu praznicul de astăzi. Drăgaica este un joc al unui grup de tinere fecioare ce-și aleg o „drăgaică" dintre ele, celelalte fete din grup devenind „sânziene". Aceste tinere fecioare pornesc între-un joc ritualic prin sat simbolizând începerea recoltei și vestind Vara. Un adevărat paradox, acest dans al „sânzienelor" are loc chiar în ziua nașterii celui mai mare profet din istorie, profet ce-și va găsi sfârșitul tragic tot în urma unui dans ritualic și lasciv al unei tinere pe nume Salomeea...

ReflecțiiFlorian Ion