Biserica Ortodoxa Romana Sfintii Imparati Constantin si Elena

View Original

„Bucură-te ceea ce ești plină de har, Domnul este cu tine” - Luca 1:28

Frați Creștini,

Pregătindu-ne pentru Postului Adormirii Maicii Domnului, ce va începe Sâmbătă 1 August și va dura până în ziua praznicului, 15 August, doresc să reîmprospătăm memoria noastră spre a înțelege importanța acestui Post dedicat Maicii Domnului.

Pentru noi, creștinii ortodocși, Maica Domnului are o semnificație aparte și i se oferă o cinstire deosebită. În momentul intrării unui creștin într-o Biserică Ortodoxă, din instinct ochii acestuia sunt ațintiți asupra iconostasului mare (catapeteasma) și în mod special asupra a două Sfinte Icoane centrale, cea a Mântuitorului și cea a Maicii Domnului. Atât de importantă este Fecioara Maria că i s-a atribuit cel mai vizibil și onorant loc de venerare chiar în stânga ușilor împărătești ale iconostasului, vis-a-vis de Sfânta Icoană a Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

De multe ori ascultăm rostindu-se prin rugăciuni, ori cântându-se prin imnurile închinate Maicii Domnului, expresia „Bucură-te”. Trebuie să știm că acest termen nu este cum s-ar crede un „îndemn” către Maica Domnului de a se bucura, Maica Domnului aflându-se într-un loc al bucuriilor împreună cu Fiul său, cu Sfinții Îngeri, cu sfinții și cu toți oamenii mântuiți din Împărăția Cerului.

Etimologia acestei expresii își are originea la cuvântul „Herete” din limba greacă, ce înseamnă „Bucură-te”, și era termenul cu care grecii se salutau, spre deosebire de evrei care se salutau cu termenul „Șalom” care înseamnă „Pace”. De aici rezultă și salutul creștin din mediul protestant „Pace”, ei neavând o considerație prea mare pentru Maica Domnului și astfel preluând salutul evreiesc în detrimentul celui grecesc ce are referire la „Salutul Îngerului Gavriil” către Maica Domnului. Arhanghelul o salută astfel pe Fecioara Maria când îi vestește bucuria de a fi cea aleasă de Dumnezeu pentru a-L întrupa pe Mesia.

Fără îndoială că este frumos și salutul protestant „Pace”. Cu toții avem nevoie de pace, însă Biserica drept slăvitoare ortodoxă a adoptat salutul tradus din limba greacă și care este de fapt salutul Îngerului Gavriil către Maica Domnului.

Învățătura pe care doresc să o fac este de a nu crede că această expresie „Bucură-te”, adresată în cântări sau rugăciuni, este un îndemn către Maica Domnului de a se bucura, de a ieși din vreo stare de amărăciune. Inima Fecioarei Maria a fost străpunsă cu adevărat de amărăciune văzându-și Fiul răstignit pe Cruce, însă după Înviere, Maica Domnului a trăit restul vieții sale pământești în casa Sfântului evanghelist Ioan în deplină fericire deoarece prin jertfa Fiului său noi creștinii suntem mântuiți.

După moarte/adormire, Maica Domnului a fost mutată cu trupul la Cer pentru a fi pururi rugătoare și Împărăteasă a Cerului, petrecând în cea mai desăvârșită stare de fericire alături de Fiul său, Domnul nostru Iisus Hristos.

Atât de importantă este Fecioara Maria în cultul creștin ortodox încât la sinodul local din Constantinopol din 1166 s-au stabilit doua săptămâni de Post închinate Maicii Domnului. Acest Sinod de fapt uniformizează perioada de Post din lumea creștină, bisericile având perioade diferite de postire pe cuprinsul lunii August.

Acum când mai avem doar câteva zile și începem Postul Sfintei Marii, vă îndemn pe fiecare să postiți, excepție făcând copiii și oameni suferinzi. Să încercăm fiecare să valorificam faptele noastre bune, să fim mai atenți unii cu alții, să fim mai prezenți unii pentru alții în mod special cei ce ne simțim captivi în lumea virtuală, să interacționăm mai mult cu familia noastră și cu cei dragi, să citim mai mult despre Maica Domnului, să ne rugăm mai mult și nu în ultimul rând să ne „bucurăm” căci o avem pe Maica Domnului pururi rugătoare în Cer pentru neamul omenesc.

Vă doresc un Post binecuvântat și cu spor duhovnicesc.

Părintele George Acsente.