Icoana Maicii Domnului Pantanassa

„Cuvine-se cu adevărat să te fericim, Născătoare de Dumnezeu, cea pururea fericită și prea nevinovată și Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce ești mai cinstită decât heruvimii și mai mărită fără de asemănare decât serafimii, care fără stricăciune pe Dumnezeu Cuvântul ai născut, pe tine, cea cu adevărat Născătoare de Dumnezeu, te mărim.” - Axionul Maicii Domnului


Hristos în mijlocul nostru.

Frați creștini, am petrecut cu toții două săptămâni de îmbunătățire spirituală prin Post și rugăciune mai intensă, ca ofrandă a noastră adusă Maicii Domnului. De veacuri, creștinii ortodocși au chemat-o pe Maica Domnului în rugăciuni în mod special atunci când vremurile erau mai dificile: războaie, molime, foamete sau lucruri apăsătoare pentru suflet.

Pentru creștinii timpurilor noastre, această perioadă de molimă globală poate însemna cea mai grea încercare, motiv pentru care sunt ferm convins că mulți dintre noi ne-am întors, cu mai multă stăruință, fața noastră către Maica Domnului, cerându-i să ne protejeze de această molimă cu cinstitul Său acoperământ.

Duhovnici și sfinți ai bisericii ne vorbesc despre întoarcerea la credință și pocăință a multora dintre creștini și importanța înțelegerii lui Dumnezeu în vremuri dificile. Știm, cei care am trăit în perioada întunecată a comunismului care propovăduia ateismul și îndepărtarea oamenilor de Dumnezeu, că efectul era tocmai invers - majoritatea trăia mult mai intens credința cu riscul personal de a fi stigmatizat de societate ori de mediul profesional.

În timpul acesta de pandemie, și noi realizăm vulnerabilitatea noastră și limitarea noastră în fața furiei naturii. Ne regăsim descoperiți din multe direcții și realizăm că oricât de avansată ar fi știința, nu ne putem baza doar pe înțelepciunea savanților ci avem cu toții nevoie de un scut invizibil, avem cu toții nevoie de o forță și o energie necreată să ne ocrotească și să susțină viața pe pământ. Acestei energii necreate, noi îi spunem „Dumnezeu” și ne punem nu doar nădejdea vieții noastre aici pe pământ, ci și netăgăduita nădejde a unei vieți veșnice după moartea noastră.

„Dumnezeu” este un nume complex, alcătuit din cele trei persoane de o ființă și nedespărțite: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, creatorii acestui univers, însă nădejdea noastră de a moșteni o viață veșnică și de a trăi o viață fericită pe pământ se extinde și la celelalte puteri cerești. În mod special ne mai punem nădejdea în lumea nevăzută a Îngerilor, a Maicii Domnului și a tuturor sfinților ce au devenit pururi rugători pentru neamul omenesc și ne așteaptă și pe noi să devenim conlocuitori în Împărăția lui Dumnezeu, de fapt să ne întoarcem la condiția originară a omului în starea paradisiacă în care trăia înainte de cădere.

Ne-am bucurat cu toții de dulceața slujbelor închinate Maicii Domnului în cele două săptămâni de pregătire spirituală prin Post. Am înălțat mai des Paraclise și Acatiste închinate Maicii Fecioare, i-am cântat Pricesne tematice, i-am cântat Prohodul în ajunul Adormirii Sale și am liturghisit-o în ziua praznicului mutării Sale la Cer, punându-ne toată nădejdea noastră în ajutorul Fecioarei Maria.

Duminica aceasta am observat cu toții în mijlocul bisericii noastre baldachinul pe care a fost așezată o Sfântă Icoană a Maicii Domnului cu drag împodobită cu floricele de enoriașele bisericii noastre. Trebuie să știm că această sfântă icoană cu totul specială se numește „Maica Domnului Pantanassa” și a fost oferită bisericii noastre de către o familie ce iubește enorm acest lăcaș, fiind adusă din Muntele Athos.

Ea este o copie a icoanei „Pantanassa” de la mânăstirea Vatoped din Muntele Athos, icoană ce are o reputație deosebită în mediul ortodox ca fiind făcătoare de minuni.

Sfânta Icoană Pantanassa a fost adusă la mănăstirea Vatoped de către marele duhovnic Iosif Vatopedinul de la Nea Skiti (Schitul Nou). Sfântul Părinte Iosif Vatopedinul și-a petrecut ultimii ani din viața sa pământească în mănăstirea Vatoped și a fost ucenic al Sfântului Iosif Isihastul, ambii fiind extrem de bine cunoscuți în spațiul ortodox cu numeroase scrieri și povețe duhovnicești.

Icoana Maicii Domnului Pantanassa, a cărei copie o avem și noi în Biserica noastră prin grija acestei familii devotate, are o reputație deosebită ca fiind vindecătoare de cancer. Atât de mare este cinstea pentru această sfântă icoană încât Biserica i-a acordat chiar o zi specială de cinstire în calendarul ortodox și această zi a fost chiar ieri 18 August. Icoana Pantanassa are însăși propriul ei Acatist special pe care îl puteți găsi aici.

Suntem extrem de binecuvântați și onorați să avem acest sfânt odor de mare preț în biserica noastră și mulțumim celor ce s-au străduit ca ea să ajungă și în smeritul nostru lăcaș de închinăciune. Icoana Pantanassa va rămâne în mijlocul bisericii, unde ați putut să o venerați duminica trecută, până la praznicul Nașterii Maicii Domnului de pe 8 Septembrie. Mai apoi, ea va fi așezată împreună cu baldachinul special în același loc pe care îl știm din preajma stranei bisericii.

Nu doar o zi specială de prăznuire (18 August) are Icoana Pantanassa ci chiar doua rugăciuni speciale:


Rugăciunea întâi către Maica Domnului

Atotbună Stăpână, Sfântă Maică a lui Dumnezeu, Pantanassa, Împărăteasă a toate, nu sunt vrednic să intri sub acoperământul sufletului meu. Ci, ca ceea ce ești milostivă, Maica Dumnezeului Celui Milostiv, spune numai un cuvânt și se va tămădui sufletul meu, și trupul meu slăbit se va întări. Căci tu ai tărie putincioasă, și cuvântul tău este plin de putere, o, Împărăteasă a toate. Adu-mi biruința, roagă-te pentru mine, ca să măresc numele tău cel minunat totdeauna, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.


Rugăciunea a doua către Maica Domnului

O, Preacurată Maică a lui Dumnezeu, Împărăteasă a toate, auzi suspinurile noastre cele pline de durere, înaintea icoanei tale celei făcătoare de minuni. Întoarce-ți privirea spre copiii tăi bolnavi de boli netămăduite, care cad cu credință înaintea sfintei tale icoane. Și precum pasărea își acoperă cuibul de pui cu aripile, așa acoperă-ne și tu, Fecioară, cu omoforul tău cel vindecător. În acest loc, în care nădejdea se subțiază, mila ta să fie nădejde neîndoielnică. Aici, unde grijile amare ne copleșesc, dă-ne răbdare și odihnă; unde chinul și deznădejdea se cuibăresc în suflet, fă să răsară lumina necreată a lui Dumnezeu. Mângâie-i pe cei fricoși, întărește-i pe cei slabi, varsă blândețe și lumină peste inimile amărâte. Vindecă poporul tău cel bolnav, atotmilostivă Stăpână, binecuvântează mințile și inimile doctorilor, ca să fie instrumentele Atotputernicului Doctor Iisus Hristos, Mântuitorul. Ne rugăm înaintea icoanei tale, ca puterea ta să trăiască în noi, Stăpână și Doamnă. Întinde mâinile tale pline de vindecări, bucuria celor întristați, mângâierea celor îndurerați, ca degrab primind ajutorul tău cel minunat, să lăudăm Treimea cea de viață Făcătoare și nedespărțită, Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!


Maica Domnului să ne ocrotească și să ne întărească pe anevoiosul drum al mântuirii.

A consemnat Părintele George Acsente.

ReflecțiiFlorian Ion