Biserica Ortodoxa Romana Sfintii Imparati Constantin si Elena

View Original

Ridicaţi ochii voştri şi priviţi holdele

Nu ziceţi voi că mai sunt patru luni şi vine secerişul? Iată zic vouă: Ridicaţi ochii voştri şi priviţi holdele că sunt albe pentru seceriş. Ioan 4:35

Frați creștini.

Bine ne-am regăsit cu ajutorul lui Dumnezeu în pragul lunii Octombrie din Anul Domnului 2021.

Aceasta luna ne mai este cunoscuta sub numele "Brumărel", denumire care mă duce cu gândul la câteva versuri ale copilăriei, foarte frumos alcătuite de poetul George Coșbuc:

 

Ieri vedeam pe lunca flori

Mândri fluturi zburători

Și vedeam zburând albine

Ieri era și cald și bine

 

Azi e frig și nori și vânt

Frunzele cad la pământ

Florile stau supărate

Vestejesc de bruma toate

 

Daca luna Septembrie ne-a introdus în anotimpul de toamnă, Octombrie este luna care ne bucură atât gustul cu dulceața fructelor coapte în tihnă cât și ochiul cu superba coloratură a frunzelor. În mod special noi cei din această regiune sudică a Americii avem marea binecuvântare de a ne învecină cu lanțul muntos Blue Ridge unde Dumnezeu ca un mare Arhitect a creat acest peisaj ce ne amintește de gradina Edenului unde protoparintii Adam și Eva se bucurau de țoață splendoarea creației lui Dumnezeu.

Luna Octombrie pentru creștinii ortodocși începe cum nu se putea mai frumos. În prima zi a lunii prăznuim Acoperământul Maicii Domnului, praznic împărătesc ce ne încredințează că noi suntem beneficiarii unui mare dar de la Dumnezeu de a trăi sub ocrotirea maicii Maicii Domnului, precum un scut de apărare împotriva puterilor diavolului. La mijlocul lunii, pe 14 Octombrie, o prăznuim pe pe cea mai iubită sfânta a poporului nostru românesc, pe Sfânta Cuvioasă Maica Parascheva, care la fel este ca un scut de apărare peste Moldova și întreaga tară. Spre sfârșitul lunii îi prăznuim în zilele de 26 și 27 Octombrie pe Sfintul Dimitrie Izvorâtorul de Mir, ocrotitorul Tesalonicului și pe Sfântul Dimitrie Basarabov, ocrotitorul Bucureștiului.

Este o lună rodnică duhovnicește în care suntem chemați să ne îndulcim nu doar din dulceața fructelor pârguite dar și din dulceața viețîi liturgice a bisericii noastre, Sfințîi Împărați Constantin și Elena, prin slujbele și sărbătorile enumerate.

Luna Octombrie mai are o rezonanță aparte pentru comunitatea noastră românească din Atlanta, este luna în care foarte mulți așteaptă cu nerăbdare cel mai mare Festival de Toamnă din Atlanta cu care ne-am obișnuit de peste două decenii. Mulți vă întrebați dacă s-o mai ține ori nu, țînând cont de vremurile prăpăstioase în care ne aflăm. Răspunsul oficial este că DA, Festialul Românesc de Toamnă vă avea loc în zilele de Sâmbătă și Duminică 16-17 Octombrie începând cu orele 1 PM.

Îl rog pe Bunul Dumnezeu să ne binecuvinteze cu vreme frumoasă și cu sănătate pentru a ne învrednici să ne bucurăm unii de alțîi și de Sfânta noastră Biserică pentru care ne jertfim și unde ne simțim efectiv că într-o corabie pe marea învolburată a acestei vieți. Biserica noastră este locul mângâierii sufletelor noastre, locul unde ne adunăm să vorbim cu Dumnezeu în rugăciune, este locul unde ne botezăm, ne cununăm și la vremea cuvenită ne va prohodi un preot la înmormântare. Pentru aceste motive ne străduim atât de mult să o păstram, să o îngrijim pentru generațiile viitoare. De-a lungul anilor de existentă, deja avem enoriași botezați în Biserica noastră, care astăzi au la randu lor copii botezați în biserica noastră. Ani la rând enoriașîi bisericii noastre s-au jertfit pentru a construi și menține această Biserică prin slujbe și diverse activități social-culturale, însă detașat cel mai consistent eveniment social rămâne Festivalul de Toamnă.

 

Vă invit să fiți în continuare jertfitori pentru Sfânta Biserică, să oferiți așa cum ne-a învățat Sfântul Pavel în Apostolul citit duminica trecută: "Fiecare să dea cum socotește cu inima sa, nu cu părere de rău, sau de silă, căci Dumnezeu iubește pe cel ce dă cu voie bună" (2 Corinteni 9:7). Cei ce aveți posibiltatea, vă rugăm să susțineți festivalul bisericii noastre printr-o donație sau prin voluntariat, fară de care nu am putea organiza un astfel de eveniment. Aceste evenimente sociale sunt încă vitale pentru continuitatea și bunul mers al Sfintei Biserici, și totodată satisfac dorința fiecăruia dintre noi să transferăm cultura și tradiția strămoșilor nostri către generațiile următoare.

 

Dumnezeu să ne binecuvinteze și să ne ajute să petrecem luna Octombrie cu sănătate, curaj, nădejde și credință puternică.

 

Părintele George Acsente.