Sf. Spiridon

Frați Creștini,

Mâine, 12 Decembrie, prăznuim (sărbătorim) pe Sfântul Spiridon, episcopul Trimitundei.

Pentru creștinii ortodocși mai în vârstă, pomenirea sfântului Ierarh Spiridon are o rezonanță mai mare, acesta fiind un sfânt deosebit de iubit și solicitat în rugăciuni de către părinții, bunicii și străbunii noștri. Spun acest lucru bazându-mă pe simplul fapt că în zilele noastre foarte rar părinții își mai însemnează pruncii la botez cu numele Spiridon.

Cu toate acestea, Biserica are obligația să educe și să reamintească creștinilor pe umerii cui s-a susținut și s-a propovăduit dreapta credință ortodoxă. Aceasta este dulceața și frumusețea credinței noastre ortodoxe, spre deosebire de credințele protestante care au eliminat nu doar cultul și venerarea sfinților ci au exclus însăși valoroasa lor învățătură. Acest lucru nu este doar de regretat ci chiar de plâns gândindu-ne că credința omului este una empirică, adică bazată pe isihasm și trăire spirituală și nu filosofică, adică mereu rațională și aristotelică. Un astfel de voievod al ortodoxiei noastre dragi a fost Sfântul Ierarh Spiridon sărbătorit mereu pe 12 Decembrie, zi ce marchează trecerea acestuia la viața veșnică.

Avem datoria să păstrăm conștiința trează despre cei care ne-au predat nouă credința: "Aduceți-vă aminte de mai marii voștri, care v-au grăit vouă cuvântul lui Dumnezeu, priviți cu luare aminte cum și-au încheiat viața și urmați-le credința” Evrei:13-7. Sfinții care ne-au predat nouă învățătura de credință nu au doar un rol important ci ei ar trebui să fie parte din viața noastră prin venerarea (cinstirea) lor, studiul operei lor și imitarea credinței acestora. Măcar în linii mari, un creștin trebuie să știe câtuși de puțin despre fiecare Sfânt al bisericii noastre ortodoxe.

Spre exemplu, moaștele Sfântului Spiridon se află în Cipru într-o stațiune turistică foarte cunoscută numită Corfu.Aici, mii și mii de turiști creștin ortodocși ajung anual, însă oare știu ei că la doar câțiva pași de locul ales de ei pentru relaxare se află acest odor de mare preț?

Știu ei oare că Sfântul Ierarh Spiridon este încă făcător de minuni pentru cei ce-l cinstesc cum se cuvine? Eu am fost extrem de dezamăgit să aflu că chiar un prieten de familie a vizitat vara aceasta insula Corfu fără ca să știe ceva despre Sfântul Spiridon, petrecând o săptămână la câțiva pași de racla cu sfintele sale moaște.

Și acum haideți să ne reamintim câteva lucruri esențiale despre Sfântul Spiridon:

  • S-a născut spre sfârșitul secolului al III-lea, în jurul anului 270, în Cipru.

  • Impactul lăsat asupra credinței creștine nu s-a bazat pe învățăturile înalte, filosofice ci pe credință și asceză - o învățătură empirică bazată pe credință și luminare, el fiind un simplu păstor de oi care, după ce rămâne văduv, alege calea monasticismului.

  • Ajungând episcop în Trimitunda-Cipru, acesta pătimește groaznice chinuri pentru credința sa din partea împăratului Maximian, pierzându-și un ochi în urma persecuției însă primind multă lumină de la Dumnezeu pentru perseverența și autenticitatea credinței sale.

  • Imediat după ce creștinismul devine religie tolerată de imperiu, Sfântul Spiridon participă la primul Sinod Ecumenic organizat la Niceea în anul 325, sinod care mai este cunoscut chiar sub denumirea de "Sinodul Invalizilor" pentru faptul că dintre cei 318 sfinți părinți participanți, majoritatea aveau un oarecare grad de invaliditate. Unii nu aveau ochi, alții nu aveau o mână, alții nu aveau un picior, alții aveau adânci cicatrici pe corpurile lor, căpătate în urma persecuțiilor. Pe bună dreptate se consideră primul sinod ecumenic din anul 325, sinodul la care au participat cei mai mulți sfinți ai bisericii, toți dintre ei venind din sfera persecuțiilor păgâne.

  • La sinodul din anul 325, Sfântul Spiridon a fost cel mai înflăcărat apărător al credinței creștine adevărate împotriva strămoșului cultului "Martorii lui Iehova" de astăzi, care a fost Arie, și învățătura sa cunoscută ca "arianism", învățătură care tăgăduia dumnezeirea Mântuitorului Iisus Hristos ca fiind fiu a lui Dumnezeu și una dintre persoanele Treimii. La acest Sinod Ecumenic Sfântul Spiridon dă acel exemplu practic cu o banală cărămidă care a fost alcătuită din trei elemente: apă, foc și pământ. După ce se roagă lui Dumnezeu, luând o cărămidă în mână, aceasta se descompune în cele trei materii din care a fost fabricată, prin puterea lui Dumnezeu, pentru a încredința pe cei prezenți despre unitatea Sfintei Treimi.

  • Deși a pătimit prigoană și torturi nenumărate, Sfântul Spiridon moare de moarte naturală la vârsta de 78 de ani, fiind înmormântat inițial în Biserica Sfinții Apostoli din Trimitunda, ca mai apoi sfintele sale moaște să fie mutate în Insula Corfu, dovedindu-se a fi făcătoare de multe minuni.

Pentru Rugăciunile Sfântului Ierarh Spiridon, Dumnezeu să ne binecuvânteze și să ne ocrotească.

A consemnat părintele George Acsente.

ReflecțiiFlorian Ion